Neaktīvajiem saimnieciskās darbības veicējiem būs jāmaksā 50 EUR, ja nemainīs statusu

saimnieciskas darbības veicējiem 50 EUR samaksa

Neaktīvajiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuru aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 2015. gada saimnieciskās darbības ienākuma ir mazāks nekā 50 EUR, 2016.gadā būs pienākums samaksāt minimālo nodokli 50 EUR apmērā.

[ATJAUNOTS un PAPILDINĀTS 2017-02-14]

Nesen tieši man tika uzdots šāds jautājums un es atbildēju, ka nekas nebūs. Tagad kaut kas mainījies.

https://rolandinsh.lv/pasnodarbinatais/vai-jaiesniedz-pasnodarbinata-deklaracija-ja-nekada-aktiva-saimnieciska-darbiba-nenotiek/

Piemēram, ja fiziskā persona ir reģistrējusi saimniecisko darbību 2000. gadā, pēdējos divos gados darbību nav veikusi un nav guvusi ienākumus, tai līdz 2015. gada beigām ir jāiesniedz VID iesniegums par izslēgšanu no nodokļu maksātāju reģistra.

Plašāk var lasīt VID mājas lapā.

Papildinājums ar pilnu tekstu no VID EDS:

Turpmākā informācija ir saistoša TIKAI tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ir reģistrējuši savu saimniecisko darbību, taču pēdējo gadu laikā ar to vairs aktīvi nenodarbojas, kuru aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 2015.gada saimnieciskās darbības ienākuma ir mazāks nekā 50 EUR un kuri arī neplāno atsākt aktīvu saimniecisko darbību.
Šī informācija NEATTIECAS uz joprojām aktīvajiem saimnieciskās darbības veicējiem.

NEAKTĪVAJIEM saimnieciskās darbības veicējiem (t.sk. arī zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašniekiem), kuru aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 2015.gada saimnieciskās darbības ienākuma ir mazāks nekā 50 EUR, līdz 16.06.2016. būs jāsamaksā valsts budžetā minimālais nodoklis 50 EUR apmērā (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19.panta 2.1daļa; Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 6.panta piektā daļa).

Piemērs: ja fiziskā persona ir reģistrējusi saimniecisko darbību 2000.gadā, pēdējos divos gados darbību nav veikusi un nav guvusi ienākumus, tai līdz 2015.gada beigām ir jāiesniedz VID iesniegums par izslēgšanu no nodokļu maksātāju reģistra.

Ja šis kritērijs attiecas uz Jums un Jūs esat pieņēmis lēmumu vairs neatsākt regulāru un aktīvu saimniecisko darbību, aicinām līdz 2015. gada beigām paziņot VID par savas saimnieciskās darbības izbeigšanu. Savukārt zemnieku un zvejnieku saimniecībām par to jāpaziņo Uzņēmumu reģistram (sk. www.ur.gov.lv sadaļā “UR Reģistri” – “Kā likvidēt uzņēmumu/Individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības likvidācija”).

Tādējādi Jūs izvairīsieties no nepamatotiem izdevumiem nodokļu nomaksas jomā.

Plašāka informācija VID mājaslapā “Ieteikums neaktīvajiem saimnieciskās darbības veicējiem”. Neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, vērsties jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā vai uzdot jautājumus rakstiski VID EDS vai VID mājaslapas sadaļā “Kontakti”.

Paldies par līdzšinējo sadarbību un ieguldījumu valsts budžetā!

Valsts ieņēmumu dienests

saimnieciskas darbības veicējiem 50 EUR samaksa


Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.