Kad pašnodarbinātajiem jāveic Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas?

VID: ienākumi zem 380 EUR

Pirms dažām dienām Valsts ieņēmumu dienests twitter izplatīja nedaudz neprecīzu informāciju par Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, norādot inforgrafikā, ka “ziņojumu neiesniedz, ja obligātās iemaksas netiek veiktas (gadījumos, kad saimnieciskās darbības ieņēmumi ir mazāki par 380 EUR)”.

Pēc nelielas sarakstes ar Valsts ieņēmumu dienestu twitter, šī informācija tika labota un ir precīza: ziņojumu neiesniedz, ja obligātās iemaksas netiek veiktas (gadījumos, kad saimnieciskās darbības ienākumi ir mazāki par 380 EUR).

Tas pagaidām neatceļ, ka jāmaksā 50 EUR, pat ja nav ieņākumu.

Var tikai minēt, kā šāda neprecizitāte radusies, bet pieļuju, ka saujaukts ar mikrouzņēmuma ieņēmumiem, no kuriem jāmaksā nodokļi, nevis kā pašnodarbinātajiem – no ienākumiem (peļņas).

Obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs

Obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs pašnodarbinātajiem un brīvprātīgi apdrošinātajām personām ir divpadsmitkārtīgas minimālās mēneša darba algas apmērs – 4560 euro gadā (12 x 380 euro). — vid.gov.lv, 2017-02-14

(vid.gov.lv; 2017-02-14) Pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no preču ražošanas, darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas, radošās un profesionālās darbības un citi ienākumi no saimnieciskās darbības, izņemot ienākumu, kuru fiziskā persona gūst no zemnieku (zvejnieku) saimniecības, sava nekustamā īpašuma, personīgajā palīgsaimniecībā vai piemājas saimniecībā pašas saražotās produkcijas, autortiesībām un blakustiesībām. Šādu izvēli persona var izdarīt tikai vienu reizi par pārskata ceturksni. Obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru un tā noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

VID infografika

kad jamaksa obligatas iemaksas 2017. VID infografika
kad jamaksa obligatas iemaksas 2017. VID infografika

Komentāri

Viena atbilde uz “Kad pašnodarbinātajiem jāveic Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas?”

  1. kad pirms 4 gadiem kļuvu par pašnodarbināto. bija jāburās pa vid mājaslapām. tagad forši izlasi infografiku un viss skaidrs..

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.