Kā reģistrēties par pašnodarbināto?

|

Kā VID reģistrēties par pašnodarbināto?

Kā piereģistrēties par pašnodarbinātu personu?” un “Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajam?” ir divi visbiežāk saņemtie jautājumi. Iedomājos atjaunot agrāk tik populāro rakstu vecajā rolandinsh.lv blogā “Kā reģistrēties par pašnodarbināto? Tikai 2 soļi.“. Vecā bloga vairs nav un arī informācija bija mazliet novecojusi. Tādēļ tagad atkal par to pāsu 2021. gadā.

SVARĪGI!!! Pašnodarbinātais saimnieciskās darbības veicējs atbild ar visu savu mantu! Tādēļ pirms izvēlies šo formu, pārliecinies, ka tev nekā nav. Smieklīgi, bet tiklīdz būs lielāki ienākumi vai uzkrājumi, tie tiks pakļauti riskam, tāpat kā mājoklis vai mašīna, ja tādas lietas ir. Izvēloties kļūt par pašnodarbināto, vajadzētu apsvērt arī šo risku – vai pakļaut savu nekustamo vai kustamo īpašumu šādam riskam.

Ja tas nebiedē, tad droši var kļūt par pašnodarbināto.

Kas ir pašnodarbinātais?

Gribētos domāt, ka ja jau esi te, tad parasti ir aptuveni noskaidrots, kas īsti ir “pašnodarbinātais”. Ja tomēr šis ir pirmais ieraksts, ko esi atvēris, tad neliels ieskats:

pašnodarbinātais nav saimnieciskās darbības forma, bet veids, kā maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas.

VSAOI

No no šī (2021.) gada arī tās pašas VSAOI iemaksas mainās pašnodarbinātajiem. Pašnodarbinātie ir saimnieciskās darbības veicēji – citiem vārdiem sakot – mazie biznesa īpašnieki.

Saimnieciskās darbības veicējs

Es esmu saimnieciskās darbības veicējs – pašnodarbinātais. Un katru gadu pēc Ienākumu deklarācijas iesniegšanas mums ir neliela saruna ar Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu inspektori, jo mans papildus status un darbības joma joprojām ir grūti aprēķināma un prasa daudz paskaidrojumus. Tas pats par sevi jau ir cits stāsts, bet nozīmīgi, jo esmu vienlaicīgi (VID, likumu un noteikumu izpratnē):

  1. pašnodarbinātais saimnieciskās darbības veicējs,
  2. nodarbinātais (strādāju kādā uzņēmumā),
  3. privātpersona.

Kādēļ tas ir svarīgi? Jo nodokļu aprēķins un galvenais izdevumi tiek uzskaitīti citādāk katrai pozīcijai. Lai sarežģītu vēl vairāk dzīvi, ja labi gribētu, varētu vēl papildus būt arī autors ar autoratlīdzību. Šoreiz tikai par pirmo – pašnodarbināto.

Es neesmu patentmaksas maksātājs, tādēļ par to arī varbūt kādu citu reizi.

Kā tad reģistrēties?

  1. Reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Reģistrējoties būs jau jāzina NACE2 kods, kurš noteiks darbības veidu. Vislabāk to būtu darīt VID EDS sistēmā. Kaut kur pie dokumentiem un veidlapām būs “Nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācija”.
  2. Jāsagaida atbilde no VID. Viss.

Atšķirībā no 2008. gada, kad es reģistrējos, tagad VID apstiprinātās maksājumu kvītis var izmantot tikai īpašos gadījumos. Es jau kopš pirmsākumiem esmu visus maksājumus pieņēmis tikai caur banku un pa šiem gadiem tikai 1 kvīti izmantojis, kad nebija citu iespēju. Caur banku kārtot rēķinus arī vieglāk tos mēneša vai gada beigās apkopot un nav vajadzīgs elektroniskais kases aparāts.

Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajam?

Šis jautājums katru gadu mainās. Nopietni. Es vienā brīdi vienkārši padevos un ieviesu sev un citiem vienkāršu pašnodarbināto nodokļu lapu. Aprakstīt nodokļus te būtu bezjēdzīgi, jo katru gadu šī informācija mainās un novecotu ātri vien. Tādēļ ir speciālā sadaļa “Nodokļi“. Tur cenšos ik pa laikam piefiksēt kas mainījies un kad.

No VID nav jābaidās. Izņemt tad, kad ir. VID nodokļu inspektori, ja ar tādiem sanāks komunicēt, ir diezgan atsaucīgi uz skaidrošanu un konsultācijām. Mums ar VID ir mīlu-ienīstu attiecības. Jo mani kā nodarbināto/pašnodarbināto ir bieži grūti ielikt kādos rāmjos. Tādēļ šad un tad “jūtos nesaprasts”, bet citreiz mīlēts.

Katram no saimnieciskās darbības veidiem ir kāds plus un mīnuss. Atliek tikai atrast sev piemērotāko. Ja raksts nenobiedēja – reģistrējies VID!


Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.